kiezen van geschikte hond --> therapiehond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SmollySmolly

Goede avond allemaal

 

Even een lang verhaal kort; ik heb de kans gekregen om via een kleinschalige boerderij (therapie boerderij) aan de slag te gaan met een eigen therapie hond.

 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik 1 van mijn drie honden zou inzetten daarvoor. Van de drie die ik heb, is slechts 1 qua karakter Enzo ervoor geschikt. Echter, sinds begin dit jaar is een Hartruisje vastgesteld en daarom wil ik haar er niet mee 'belasten' (hoewel ze er wel erg van zou genieten).

 

maw, ik zou dus op zoek gaan naar een 4e hond, maar, die moet qua karakter wel passen. Mij maakt het niet uit of het een adoptie hondje is of een rashond, zolang het maar klikt met mijn 3 schatjes hier en de hond het zelf ook Wel fijn vindt. 

 

Ik zoek een rustige, stabiele hond die (normaal gesproken en met socialisatie) van nature sociaal is, liefst ook wat voergericht, zodat het trainen eenvoudiger gaat. Moet een beetje willen 'werken', maar geen overdreven stuiterbalk (dat zullen kinderen en ouderen niet zo fijn vinden). 

 

ik heb hier 3 rustigere honden en ook zij zouden een rustige hond eerder appreciëren.

 

Qua vachtverzorging is het niet de bedoeling dat ik elke week bij de trimster zit, gewoon borstelen/kammen.

qua grootte; ik heb nu 3 honden formaat dwergpincher, dus een grote hond zal niet lukken.

 

Hebben jullie voorstellen/tips?

PS, pup heb ik ook al aan gedacht, maar, dan blijft het toch afwachten hoe het volwassen karakter zal zijn. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Als je huidge hond geschikt is, dan zou ik onderzoek doen naar wat de hartruis veroorzaakt. Dan kun je daarna overleggen met de dierenarts of therapiewerk daadwerkelijk te belastend is of niet, want een ruisje komt altijd ergens vandaan en hoeft (gelukkig!!) helemaal niet te betekenen dat de hond beperkt moet worden in activiteiten. Dus als het mogelijk is dan zou ik zeker gebruik maken van de kwaliteiten van je huidige hond. Je weet nooit of een nieuwe hond wel geschikt is, dus dat lijkt me een stuk onzekerder.

honden page profiel SmollySmolly

Ze is 13, dus sowieso zal het ook geen jaren meer lukken. Zo'n oudje wil ik niet teveel belasten 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Smolly, best wel moeilijk om een geschikte hond te vinden die dan in jouw roedel wordt geplaatst, het zal dan toch ook een hele poos duren eer de nieuw komer geschikt is om als therapie hond voor een zorg boerderij te functioneren, een herplaatser die in een roedel komt heeft meestal een rugzakje bij zich….hou daar goed rekening mee, de nieuwkomer zal toch eerst goed gesetteld moeten zijn bij jou eer het ingezet kan worden bij de zorgboerderij.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Geen idee wat voor jouw toekomstige hond de exacte eisen zijn natuurlijk maar misschien is het mogelijk om een 'afgekeurde' hulphond over te nemen. Deze hebben al een degelijke opvoeding gehad en misschien dat de reden van afkeuring voor jouw doel geen probleem vormt? Ik weet niet of dit soort honden beschikbaar zijn dus dat zou je dan uit moeten zoeken. 

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik denk meteen aan een Schotse Herder of evt een Sheltie?

Al heeft de Sheltie wel meer energie dan z'n grotere variant.

 

Ik zou ook kijken naar een hond die niet ouder is dan 3 jaar, vaak is dat een ''eis'' van opleidingsinstituten.
Mijn vorige reu moest iig zijn opleiding af kunnen ronden voordat hij 4 was, en toen heb ik ook besloten hem niet in de leer te nemen.

honden page profiel PlutoPluto

honden foto van Pluto

Smolly,

Ik zal het antwoord van Willemijn waar ik het overigens volkomen mee eens ben even verduidelijken;

Niet doen!

honden page profiel toto

honden foto van to

Het lijkt me beter om via de officiële weg een hulp/therapie hond aan te schaffen.

Dan zou de hond eventueel vergoed worden door de ziektekostenverzekeraar. EN de hond wordt opgeleid om speciaal voor jouw de dingen te doen die je zelf niet kan... die dan ook echt toestemming krijgen om overal wel naar binnen te mogen, want ze zijn geregistreerd.

De opleiding van een hond is echt andere koek dan je eigen hond wat leren,

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Volgens mij vertelde je dat al eerder dit jaar? Of was dat iemand anders?  Een 13 jarige hond opleidin als hulphond, dat lukt nog maar zelden. De opleiding duurt 1 a 1,5 jaar. 

Een pup of adoptiehond, maakt je niet uit, maar weet dat de leeftijd waarop je nog met een officiële opleiding kan beginnen, de hond maximaal 2 a drie jaar mag zijn. Een adoptiehond heeft ook een tijd nodig om bij jouw leven te passen. Dus een pup lijkt me fijner, mits je een pup aankan, want een pup opvoeden is topsport.  Ik zou voor een hond gaan van een paald ras, dat bij jouw karakter past, ben jij een zenuwachtig iemand dan past een stabiele rustige hond beter bij je dan een nerveuze drukke hond.

Dat wordt dus zoeken in een boek met plaatjes en rasbeschrijv8ngen. Heerlijk om te doen.  Wat staat je aan qua uiterlijk, en past het karakter bij jou. Vervolgens googlen op karakter.  Dan ga je kijken bij div fokkers van je voorkeursras die geen! pups hebben, zo zie je de hond in het dagelijkse leven. Op die manier ben ik aan al mijn honden gekomen. En Zijn er veel rassen in de aanloop naar de aanschaf afgevallen,

Ik zou ook naar een officiele stichting gaan met je vragen en een aanvraag doen bij de gemeente voor hulphond. Dezen kunnen je ook helpen bij de keuze van een ras en wellicht een pup.. Zorg dat je aanbeveling hebt van psycholoog of huisarts, dat scheelt een boel bij de aanvraag bij de gemeente. Alleen een blindegeleidehond zit in het basis pakket van de verzekering werd mij destijds verteld.

 

Een hond opleiden via de zorgboerderij lijkt mij geen officiele status als hulphond te geven , dat kan perfect, mits je de hond niet mee wilt nemen naar winkels, theater, kerk doktersbezoek, enzv.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ik denk meteen aan een Schotse Herder of evt een Sheltie?
Al heeft de Sheltie wel meer energie dan z'n grotere variant.
 
Ik zou ook kijken naar een hond die niet ouder is dan 3 jaar, vaak is dat een ''eis'' van opleidingsinstituten.Mijn vorige reu moest iig zijn opleiding af kunnen ronden voordat hij 4 was, en toen heb ik ook besloten hem niet in de leer te nemen. "

Logisch die eis, het kost tig duizend euro een hukphond opleiden, dan moet het wel zijn geld opbrengen. Klinkt hard, maar een ziektekostenverzekering (blindegeleidehond) of gemeentelijke wmo , (sociale hond, )  gaat dit niet neertellen voor een of twee jaar hulp.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

" Logisch die eis, het kost tig duizend euro een hukphond opleiden, dan moet het wel zijn geld opbrengen. Klinkt hard, maar een ziektekostenverzekering (blindegeleidehond) of gemeentelijke wmo , (sociale hond, )  gaat dit niet neertellen voor een of twee jaar hulp. "

Eens. Maar mijn reu had zijn opleiding nooit in een jaar kunnen afronden (trage leerling).
Dus ik heb besloten dat ik dan geen hulphond zou nemen. hp-shiny

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

 

 

 

 

 

Ik heb vooral een heleboel vragen, als je daar je antwoorden op weet kan je ook makkelijkere een keuze maken.

 

Weet je al welke opleiding je wilt gaan doen met je hond? ga je een AAI of DAI opleiding doen? Ga je een ander soort opleiding doen? Hoeveel jaar? Wat zijn de eisen voor de hond en handler? Moet de hond gekeurd worden? 

 

Hierboven is al opgenoemd dat het via officiële hulphonden organisaties kan en wmo. Dit kan alleen als je de hond daadwerkelijk voor je zelf in gaat zetten in het dagelijks leven en niet om de hond voor andere in te zetten. 

 

Hou er rekening mee dat als je alles echt officieel wilt gaan doen je hond met ongeveer 8 jaar niet meer aan 't werk mag. 

 

Overigens ben ik het met Hannah eens, als je niet weet waar de hart ruis vandaan komt of de lange termijn effecten heeft zou ik dat persoonlijk willen nagaan hoe en wat. Bij officiële opleidingen zal een oudere hond niet snel geschikt bevonden worden en de vraag is ook moet je dat willen? Als je hond ziek is mag deze niet ingezet worden. Oudere honden hebben nu eenmaal meer kans op ongemakken. 

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^